Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Nampaknya blog dah kembali terbiar..hohoho...dan alasannya kenapa x update tak lain dan tak bukan of course la sebab bz..hehehe..alasan yang paling glemer skali..hihi..sememangnya agak bz la semenjak dua menjak nii...di opis sibuk dengan perlaksanaan 5S..mmm..ada sikit je cite yg nak diberitahu kt sini...memulanya gambar2 masa my cousin's wedding..ni antara sepupu yang agak rapat ngan saya..dah selamat pun majlisnya pada 21 nov yg lepas...pastu saya ada gak selitkan gambar semasa kami menjalankan ibadat korban di rumah saya untuk tahun ni...so..layan...

bergambar dgn pengantin...



pastu ambil gambar ngan tasha dan aireen lak..daniel takde lak masa tu..dia ke kelantan...

sempat gak ambil gambar ngan abah dan aireen..huhu..


last skali..gambar pengantin makan beradab...
Itu gambar2 masa perkahwinan Syikin dan Izwan..Congrats untuk mereka berdua..pastu saya ada upload gak gambar2 semasa Hari Raya Aidiladha..Tahun ni kat rumah kami ada korbankan dua ekor lembu..ramai gak org yang datang masa tu..huhuu..rasa meriah sgt cam raya puasa lak..cuaca hari tu pun menarik je..cerah..tak hujan..syukur Alhamdulillah...
memula abah suruh saya ambik gambar lembu...

ni lak gambar masa nak sembelih lembu yang pertama...

Itu sahaja lah kisahnya untuk masa sekarang ni..bila ada masa nanti saya akan update lak pasal kisah 5S di office saya..itupun bila dah x berapa nak bz laa...

me..lydia..pahang..malaysia..
Katamu,
Kita tidak lagi sehaluan,
Hadirku mengganggu hatimu,
Hadirku mengusik harimu,
Hadirku membuai resahmu...
Lalu mengapa lagi,
Harus kau merelakan,
Semua gangguan itu,
Segala usikan itu,
Semuanya yang mengundang resahmu ....
Kasihku,
Luahkan segala yang harus kutahu,
Jernihkan semua kekeruhan itu,
Tunjukkan rahsia hatimu,
Agar bisa ku baca mahumu,
Juga mudah untuk ku berlalu...
Kasihku,
Jangan kau merasa,
Hanya dikau yang terluka,
Kerna hatiku juga serapuh kaca,
Yang sedang ku kutip sisa-sisanya...
Harusnya jika,
Benar aku mengganggumu,
Benar aku mengusikmu,
Benar aku membuai resahmu,
Hanya katakan sekali padaku,
Agar bisa ku berlalu pergi darimu,
Walaupun sendu masih di hatiku,
Kerna ku hanya inginkan kebahagiaan buatmu,
Tanpa bayangan kasih laluku...tanpa pernah ku menyalahkanmu...
me..lydia..pahang..malaysia..
Assalamualaikum dan salam sejatera,

Sekadar mengucapkan terima kasih buat kawan2 yang memahami..bukan saya menagih simpati dgn posting yg sebelum ni..tapi sebagai manusia biasa, saya pun ada perasaan..thanks a lot buat yang memberikan nasihat..dan saya pun dah kembali biasa..menyiapkan tugasan2 yg tertunggak..

me..lydia..pahang..malaysia..
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ada tiga perkara di dalam fikiran saya sekarang, tiga perasaan yang saya rasa iaitu:
  1. Setiap yang hidup pasti mati.. :(
  2. Jodoh pertemuan di tangan tuhan..
  3. "Semulia-mulia manusia ialah mereka yang mempunyai adab, yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memberi manfaat ketika berdaya membalas dan berlaku adil ketika memiliki kuasa" - Abdul Malik bin Marwan

Perkara pertama, kerana saya kehilangan paklong pada 15-10-09 yang lepas..agak mengejutkan walaupun alahyarham selalu sakit..tapi kerana dah selalu keluar masuk hospital tu la kami terkejut dgn berita itu..kali terakhir berjumpa semasa raya yg lepas..di mana dia bagi kami semua duit raya..seorang yang sangat baik..dan menganggap anak-anak buah mcm anak sendiri..selalu bagi saya duit..Al-Fatihah untuk nya.. :(
Perkara kedua..satu situasi berlaku di pejabat..saya sedang bersedih kerana perkara di atas..berjalan pun rasa mcm di awang-awangan..pastu hari selasa, saya dan kawan2 nk tgk kawan kami ina yang baru bersalin...dah sepuluh hari..xsempat nk tgk..tup2..tgh2 nak pg tgk tu, ada la seorang mamat s*ng*l ni dtg kt meja saya..dia dengar kami nk pg tgk ina..tetiba dgn selambanya dia sound kat saya.."awak bila lagi.."...perghh..pedihnya hati..saya pun tanya dia balik "nape..kalau saya xkawin saya susahkan awak ke, saya menyusahkan org ke sebab saya xkawin, saya ni tua sangat dah ke dan xkawin lagi.."..mmg badan saya ketar sebab tahan marah..dan dia mmg xsangka saya marah...pada budak tu, dia bergurau..sorry la..bergurau hal lain mungkin boleh..mungkin org lain boleh, saya tidak..saya sendiri xlarat dgn soalan2 org ni..cukuplah bertanya..apa org2 yg bertanya ni..x faham ke dgn qada' dan qadar..kalau saya bercinta bagai nak rak pun..dah bukan jodoh saya..tetap saya xkawin..cukuplah saya xlarat memandang muka mak ngan abah yg mengharap..dicampur sedara mara..tolong bagi saya ruang..saya tau budak s*ng*l tu xsengaja agaknya..dan dia xbaca blog saya..sekadar mencoretkan rasa saya di sini..kalau ditakdirkan ada jodoh saya, saya akan kawin juga..lagipun saya rasa saya xsusahkan org pun, cuma susahkan mak ngan abah jer..:(
Perkara ketiga, sekadar mengingatkan diri sendiri dan org lain..saya tidak sempurna..dan saya rasa satu penghormatan diberikan peluang untuk berbakti kepada org lain..kerana org yang memilih saya itu cukup saya hormati..

Sekian sahaja luahan rasa saya buat masa sekarang..seorang teman yang ber ym dgn saya perasan yang saya mmg tgh xde mood..katanya apa yang dia ckpkan pada saya..semuanya saya jawab "saya malas..malas nk fikir..."semua keje2 yg berkaitan pelajaran dan majlis perwakilan pelajar pun saya sekadar jeling2..kembalikanlah semangat saya... :(

si comel Emil Naufal

me..lydia..pa
hang..malaysia..

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

me..lydia..pahang..malaysia..

I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have so much more
I can feel your heart and I symphatize
And I'll never criticize all you've ever meant to my life

I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but goodbye

You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure I'm worthy of
Losing you is painful to me

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to try
Though it's gonna hurt us both
There's no other way than to say but goodbye

me..lydia..pahang..malaysia..


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini 18 September 2009 bersamaan 28 Ramadhan 1430H...terasa sekejap je masa berlalu..pejam celik, pejam celik dah berada di akhir Ramadhan..lagi 2 hari kita akan menyambut Aidilfitri..mm..seronoknya mengalahkan budak2 pulak..huhu..tahun ini saya tak bercuti raya pun(sob..sob..sedih..)..saya kena save baki cuti saya untuk ke kelas saya..Semester 5 akan bermula oktober ini...

Bercakap mengenai sambutan hari raya..semuanya sudah diuruskan cumanya bab-bab nak mengemas rumah je lagi...mm..biasanya adik saya yang akan mengemas rumah..saya pulak akan mengemas dapur..saya kan lebih suka duduk di dapur :)..tolong mak masak dan saya akan kemas dapur...biasanya sehari sebelum raya saya mmg akan berada lama sikit di dapur..mula-mula saya akan buat kek untuk hari raya..pastu saya akan tolong mak siapkan barang2 untuk juadah pagi raya...setiap tahun pun mak akan buat nasi dagang dan ketupat..so saya akan tolong isi beras dlaam ketupat, siapkan bahan2 untuk buat nasi dagang dan rendang..bila dah siap semua saya akan kemas dapur..

Adik saya akan kemas rumah, pasang langsir..dan sebagainya..oh ya..satu kerja yang saya mmg allergic nak buat ialah pasang langsir...oh tidak...sebab saya takut memanjat..hatta nk panjat kerusi sekalipun..biarlah saya duduk kat dapur tolong mak masak2 apa yang patut sambil makan2...huhu..selalunya malam raya meriah la di rumah dgn family maksu saya yang pulang beraya dan abg saya serta anak2 dia...

Di kesempatan ini juga saya nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri buat semua yang menyambutnya..buat kawan2..mohon maaf dipinta atas semua kesalahan selama ini..semoga aidilfitri ini membawa rahmat untuk kita semua..kepada yang beraya di perantauan..jgn sedih2..kepada yang balik kampung tu, hati-hati memandu..biar lambat asalkan semuanya selamat sampai ke destinasi yang ditujui..seronoknya orang yang ada kampung ni..saya lak xpernah rasa balik kampung..masa belajar di UTHM dulu adalah merasa sekali dua..huhu..jeles2 kpd kawan2 yg balik kg jauh2..maklumlah dari kecil mmg duduk di kg halaman..oh ya, kepada yang nak bagi saya duit raya..amatlah dialu-alukan..hohoho..Selamat Hari Raya semua...

me..lydia..pahang..malaysia..
Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Saya baru je siap buat kuih raya..huhu..tolong mak buat kuih raya..hari ni baru start buat kuih..dan dah ada dua jenis kuih yang siap iaitu:

Biskut Dahlia

Biskut Coco Crunch

mm..yang tu la kami buat hari ni...biasanya mak memang buat kuih raya hari cuti..sebabnya saya akan boleh tolong dia sama-sama buat kuih raya... saya ni memang suka buat kuih raya, tapi saya xsuka makan kuih raya..okla..itu sahaja laporan untuk hari ini.. :)

p/s.. gambar kurang clear, saya guna hp..

me..lydia..pahang..malaysia..

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ada kawan2 yang cakap kat saya.."seronoklah duk dgn mak..nak2 bulan pose ni kan..."mmm...so my answer is..."definitely la seronok...."huhuhuh...duk ngan family..hari2 mak asyik tanya hari ni akak nak makan apa...hahahaa...sebab tu la makin tembam dan tembam ni....

Duduk kt rumah sendiri pun bukannya boleh goyang kaki...biasanya saya balik dari keje kul 5 ptg..sampai umah saya kul 5.05 ptg..waktu tu biasanya mak dah ada kat dapur..mmm..so lepas siap2 solat je saya terus ler turun ke dapur bantu2 apa yg patut..yelah..berbeza dgn member2 yg duk umah sewa, saya xde la nk kene fikir nak masak apa hari ni..nk buat kuih apa...bagitau mak je..hahaha...tapi sebenarnya ada gak kadang2 saya kene buat sendiri..kalau tak sampai bila nk pandai....:(

Biasanya pukul 6.00 saya kene masak nasi..masak nasi ngan buat air mmg saya kene buat..hehe...pastu biasanya kalau abang xdatang berbuka di rumah, saya akan pegi hantar kuih ke rumah diorang..sambil2 jenguk anak2 yg tiga orang tu...sampai umah diorang..lepak2..tgk kartun...takpun main pondok2 jap...biasanya saya akan duk umah abang sampai kul 6.30 takpun 6.45...pastu balik pulak ke rumah...

mm..sampai umah, mak dah siap dah...samada dia duk kt beranda ataupun dapur...saya pun akan tolong lak dia hidangkan lauk2 tadi..kuih2..angkat pinggan mangkuk semua...get ready untuk berbuka..huhuh...dah siap makan saya yg kene basuh pinggan...tapi bukan banyak pun...biasanya sebelum berbuka tu saya dah bersihkan dapur..dah basuh semua kuali dan periuk yang mak guna...so lepas makan tu tinggal sikit je la..cuma basuh pinggan..ada berapa je..mak..abah..saya..abang...ada la dalam 5 biji pinggan jer...

So..macm tu la hari2..cuma kalau hari tak keje lain skit la...so..kawan2 yang duk umah sewa, saya rasa rutin harian kita lebih kurang jer..cuma saya xkena masak, xkena fikir apa nak masak..cuma tolong siang2, potong2, dan kacau apa yang patut.. :) ... mm..kalau mak buat karipap atau temosa, saya akan tolong mak kelimkan kuih tu... tapi kadang2 rasa seronok gak nak duk umah sewa, boleh masak2..hahaha...oklah semua..selamat berbuka puasa...

p/s..layankanlah repekan di atas...
buat adik...bila mau balik..nanti kok li suruh mokngah masak nasi lemak..naktak...hahaha..balik cepat....

me..lydia..pahang..malaysia..
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Ku memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua


p/s... Selamat Menjalani Ibadah Puasa Kepada Semua Kawan-kawan...

me..lydia..pahang..malaysia..
Assalamualaikum dan salam sejahtera,


mm..saya nampak blog saya sangat2 terbiar...apa lah nak jadi ni...hari2 pun cuma sempat jenguk2 blog member2 jer..banyak sebenarnya yang saya nak share kat sini..semalam bila saya tgk kamera saya, banyak gak gambar yang saya ambil..kononnya nak cerita la masa tu...pastu asyik sibuk je..xde masa saya nak update blog..gambar2 di bawah ni kisahnya dari bulan Julai hari tu sampai ke awal2 bulan Ogos ni...
Pertamanya...gambar yang kami ambil masa birthday Daniel dan my mom...xde la buat sambutan apa2 pun cumanya beli je kek suruh Daniel tiup lilin..huhu..gambar ni kat kedai mak..yang menyambut birthdaynya dua orang jer...yang lain tu semua pelakon tambahan... :)



Daniel dgn mak

Daniel sebelum tiup lilin...

kek..


pelakon tambahan... :)
Kemudiannya cerita kedua..ada perlawanan bola tampar tertutup di opis saya..saya lak..sebagai orang yang xmain..kene la buat air...huhuhu..dulu2 saya main gak bola tampar ni...tapi sekarang sejak2 tangan dah sakit semacam ni xboleh la nak main..buat air pun buat air la... :)

sedapnya airr....
Kemudian saya telah berkampung di kl selama seminggu untuk final exam..dalam sibuk final exam tu, saya sempat juga ke Nikko Hotel menghadiri Malasyian Student Leader Summit..tapi saya pergi first day jer..second day saya ada paper..oh ya..saya pun ada jumpa dgn cik adila di kl..tp lupe lak nk snap pic..along..masa jumpe awak, kamera saya tinggal kat hotel.. :(


msls 09..nikko hotel 8 aug 09..

muka poyo..kepenatan..

Then..selepas balik dari KL..saya terus ke Kuantan untuk menghadiri bengkel pasal kerja..dua hari di Kuantan, saya balik ke rumah..

bergambar sebelum balik...
Huhu...banyak gak cerita yg tertangguh kan..that's all for now..oh ya..saya ada beli kain batik sutera dengan along masa jumpa dia hari tu..sangat cantik..along...saya dah tolong promote ni..xde diskaun ke untuk saya..huhu..see u guys next time...
me..lydia..pahang..malaysia..
mm..dah lama xtgk pingu..
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Banyak sebenarnya perkara yang nak diupdatekan dalam blog ni...mmm...blog pun dah terbiar sgt2 nii...nantilah bila kerja dah reda sikit...saya sedang demam...batuk..selsema..sakit tekak...mm...dah 3 tahun tak sakit tekak bila sakit semula..peritnya tuhan je yang tau..belum punya waktu nk update blog..hanya sempat jenguk2 ke blog2 member semua..jelous lak tgk blog org lain semuanya cantik2 jer..k la..nanti saya akan update semula..

me..lydia..pahang..malaysia..
Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Saya baru balik bercuti..cewah..gaya ckp mcm jauh je kan..takpela..yg pentingnya free of charge..langsung xde kuar duit sendiri hehe..Semasa bulan Jan 2009 dulu..bos dah janji dgn kami, kalau capai target kerja dia akan sponsor kami ke Tioman..mmg la excited nk ke sana..dulu dah pegi skali tapi atas urusan kerja...so kalau dpt pg skali lagi untuk jln2 mmg ler kami terlebih seronok..


Bila akhir bulan Jun, kerja kami dah lepas target..so kami tuntut la semula janji dari bos..malangnya ada lak kes H1N1 di Tioman..ish2..nape la masa ni ada kes kat sana..so..bos bg 2 pilihan..Tioman or Cherating..memandangkan 3 org dari kami masih belum kahwin dan seorg nye lak tgh sarat mengandung, kami pilihlah untuk ke Cherating..huhuhu...semua takut mati sebelum kahwin..hahahaha ;)


Memula tu saya mmg xrasa exited nk pegi sebab saya mmg byk asgmen yg xsiap lagi..kelas pun dah dekat..final exam lagi..tapi sebab bos dah sponsor, pergi la juga..xbaik menghampakan member2 semua...so kami pergila ke sana hari sabtu 4 julai 2009, balik ahad 5 julai 2009...satu malam je pun tapi okla untuk release tension..saya dah biasa ke Cherating, tapi xpernah lak saya menginap di resort ni..mmg cantikla..resort cantik..permandangan pun menarik..angin pun best..mmg rasa mcm xnak balik la...hahahha..ada satu peristiwa, ptg tu kami ni nk le pg mandi manda di kolam renang, nk mandi laut nampak ombak kuat..kami dah siap2..bila turun ke kolam renang, tgk2 semua budak2 je mandi manda...kt bhg org besar ada org lelaki je..kami pun malu la plak nk mandi..pastu kami lepak2 le dulu..duduk2 tepi kolam..lama2 dah masuk air..dah xingat dunia la..xnampak dah budak2 penuh dalam kolam tu..hahaha...so..tgk la gambar2 di sana...


Pantai...


Kolam....

Tempat Makan..



Jadi model kerusi jap...



Gambar Lagi...



Bergambar sebelum balik...

Kesimpulannya..seronok!!!..huhuhu..sebab free pun yer..next time kene datang lagi...

me..lydia..pahang..malaysia..
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya tak pernah sesibuk ini..fuhh...buat 5 minggu berturut-turut ini saya tidak stay di rumah pada hujung minggu...abah saya pun merungut melihatkan saya asyik usung beg je bila tiba hari jumaat..huhuhu...pening mak ngan abah tengok saya..

Last 2 week, 18-21 Jun 2009 saya pegi kelas..pertemuan ketiga...pegi khamis balik ahad...pastu masuk keje sampai hari jumaat...jumaat tu, 26 jun 2009 kul 1 tghari saya dah naik bus ke kl smule...huahuaah...pegi kem 27 jun-28 jun 2009...balik hari isnin...masuk keje baru hari ni...pastu..weekend ni, 4-5 julai 2009 nk jalan2 ke cherating lak...waaa...ikutkan hati saya xmau pegi..tp semuanya free..pg bawa badan dan baju jer...huhuhu...kami dapat award sebab berjaya siapkan fail yang betimbun-timbun tu...sepatutnya ke tioman..tapi sebab kes H1N1 di sana, our boss sponsor ke cherating...pegi la gak...pastu..InsyaAllah next week lak ada Family Day di Summerset Resort...yg ni kat Rompin je...but still kuar dari rumah...11-12 Jun 2009...Then another next week nye saya kene pg kelas smule kt Kl..pertemuan ke4 18-19 Jun 2009...uwaaa...penat...assignment pun berlambak nii....


Gambar-gambar di Nur Sungai Merab
Saya baru masuk kerje hari ni...hari sabtu dan ahad lepas kelas kami adakan kem di Nur Sg Merab, kajang..kem ni termasuk di dalam salah satu subjek kami..subjek Ko k..fuh lega dah habis kem..habis satu hal..pastu nak buat report lak...huhuhu...nak cite nye ni..cerita pasal kem yang kami buat ni kuar kat surat khabar metro edisi tengah..ada gambar saya tu..:)..hahaha..gile glemer ni...saya teringat gak saya ada janji dgn kengkawan nak ke Kota Putra bulan 7 ni..but..kalau tengokkan jadual saya ni..xtau la bila boleh pegi..kesian korang kan...mm..janji hari tu hujung bulan kan...but..dah dekat lak ngn final exam saya...apa2 pun saya akan fikirkan semula tarikhnya k..
18~21 Jun 2009 ~ Kelas
26~29 Jun 2009 ~ Kem Perintis Muda
4~5 Julai 2009 ~ Impiana Resort, Cherating Pahang
11~12 Julai 2009 ~ Family Day Summerset Resort, Rompin Pahang
18~20 Julai 2009 ~ Kelas
3~9 Ogos 2009 ~ Final Exam (Belum Muktamad)

Fizz...kalau ikutkan jadual ni..xdapat le ke Kota Putra..maybe after exam la baru lepas..boleh ke...

p/s..punyalah bz..hampir2 terlupa hari ni birthday mak saya la...huhhuuhu..pastu 5/7 ni birthday daniel lak...ish..ish..pening...

me..lydia..pahang..malaysia..

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya terperasan kak tikah tinggal msg dalam chat box saya..huhu..kene jawab tag la plak...

kekasih saya adalah :

Kekasih --> Allah & Rasul
kekasih --> anak2 kesayanganku..

saya sedang mendengar :
lagu lips of an angel...hinder..

mungkin saya patut :
yang ni sama ngan kak tikah...bersenam lebih kerap dan diet...dah 3 tahun berat badan saya maintain..ni dah naik mcm di pam-pam..huhuhu...

saya baru sudah :
fotostate pelan

beza rakan, kawan dan sahabat:
keakraban

saya tidak faham :
kenapa orang suka bz body..please la..

saya perlu mencari :
prince charming..hohoho...somebody that love me like the way I love him..

ayat terakhir di katakan kepada saya :

"mcmana nak buat bank draf" - ayat ima

makna hidup :
apapun yang berlaku....hidup mesti terus..

cinta itu :
ketawa dan air mata..pengorbanan paling penting..kalau pengorbanan saya membuatkan org tu bahagia..biarlah saya berkorban...

saya paling suka :
anak2 saya datang rumah..nanti diorang akan berlari datang peluk saya..huhuhu...

saya akan cuba :
dapatkan menantu untuk mak dan abah...hahaha...pening2...

mengapa rakyat Malaysia suka menggunakan Lah di akhir ayat mereka :
entah..

telefon bimbit saya :
sony ericsson Z610i..kaler pink...

katil saya :
kongsi dgn adik..

soalan bagi saya yang tidak perlu ditanya :
bila mau kawin...tolonglaa...dahlah mak ngan abah pun asyik tanya..org2 lain lagi...merana saya tau tak..sampai jodoh saya kawin la..huhuhu...

teknologi adalah :
cara saya berhubung dengan rakan2 dan sedare mare

bagaimana saya masak makanan yg saya pandai masak :
seorang diri, xsuka org kacau...ada org nak makan, saya akan masak..

semalam :
saya tido lambat..ramai org kat kedai mak..

hari ini :
pakai kebaya nyonya..aduss..agak ketat lak..dah gemuk sgt ke...huhuhu..

esok pula saya akan :
pg pesta pantai..hehehe..asgmen xsiap lagi..

malam ini saya akan :
buat asgmen..hahahaa

saya betul-betul inginkan :
kesihatan saya + keluarga, kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat, kegembiraan parents saya..takpelah walaupun saya sendiri xgembira..

badminton atau futsal :
badminton..skrg main ngan anak2..

karaoke :
saya mmg suka menyanyi...ada org yg tau tu...hahaha

makanan jepun adalah :
saya terbayang doraemon dan nobita suka makan dorayaki..hihi..

bilik yang terang atau gelap :
gelap..susah nak tido dalam terang...

ayat terakhir yang nak anda cakap pada seseorang :
semoga cepat sembuh...buat si dia..

kereta :

hyundai atos...wjp 6682..kaler silver..

saya nak tag :

hohohhoo..time kenakan orang ni...

  • aLoNg
  • aMiR

  • aNGah

  • FiZZ

  • iMa

  • MaLa

Selamat menjawab kawan2...huhuhu...

me..lydia..pahang..malaysia..

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya perasan dalam handphone saya, selain gambar anak2 banyak gak gambar kucing..so..di masa2 boring ni saya upload la gambar2 kucing yang ada dalam koleksi saya..ada yang dah mati pun still ada gambarnya lagi..hehe..saya mmg gila kucing..:)

ada gambar yang kurang clear..
p/s..saya bukan sengaja nak sedih2..but bila ada yang kembali pada saya dan nak buka semula cerita lama, semua kesedihan pasti akan muncul semula...saya hanya manusia biasa..

me..lydia..pahang..malaysia..
Saya sangat penat..saya juga agak tension..juga agak boring..saya malas nak menulis..tapi blog agak terbiar..saya nak dengar lagu...lagu yang membuatkan hati saya semakin sedih..argghh..kesimpulannya saya sedang tension...ya Allah...kiranya ini semua ujian buatku..ku mohon tabahkanlah hatiku..~~

Dia insan pertama yang bertahta
Dia insan pertama yang ku cinta
Dia pernah membuat ku bahagia
Dia yang mengajarku
Tentang erti rindu
Dia yang dulu pernah ku sanjungi
Pergi seingga kini tak berganti
Hilang dari pandangan hidup ini
Membawa luka pedih tak terperi
Tiada ku duga
Permulaan yang jernih
Menjadi keruh dengan tiba-tiba
Bisa rintangan antaraku dan dia
Cinta terhalang oleh orang tua
Kini terkilan sungguh rasa hati
Dia tak pernah lagi ku temui
Dia ku abadikan dalam jiwa
Terima kasih atas segalanya
me..lydia..pahang..malaysia..
Dah lama x post lirik lagu kat blog ni..huhu..biasanya lirik lagu yg keluar ni mengikut mood dan keadaan..hehe..always...bon jovi..I will love you...always~~

This romeo is bleeding
But you can't see his blood
It's nothing but some feelings
That this old dog kicked up

It's been raining since you left me
Now I'm drowning in the flood
You see I've always been a fighter
But without you I give up

I can't sing a love song
Like the way it's meant to be
Well, I guess I'm not that good anymore
But baby, that's just me

And I will love you, baby - Always
And I'll be there forever and a day - Always
I'll be there till the stars don't shine
Till the heavens burst and
The words don't rhyme
And I know when I die, you'll be on my mind
And I'll love you - Always

Now your pictures that you left behind
Are just memories of a different life
Some that made us laugh, some that made us cry
One that made you have to say goodbye
What I'd give to run my fingers through your hair
To touch your lips, to hold you near
When you say your prayers try to understand
I've made mistakes, I'm just a man

When he holds you close, when he pulls you near
When he says the words you've been needing to hear
I'll wish I was him 'cause those words are mine
To say to you till the end of time

Yeah, I will love you baby - Always
And I'll be there forever and a day - Always

If you told me to cry for you
I could
If you told me to die for you
I would
Take a look at my face
There's no price I won't pay
To say these words to you

Well, there ain't no luck
In these loaded dice
But baby if you give me just one more try
We can pack up our old dreams
And our old lives
We'll find a place where the sun still shines

And I will love you, baby - Always
And I'll be there forever and a day - Always
I'll be there till the stars don't shine
Till the heavens burst and
The words don't rhyme
And I know when I die, you'll be on my mind
And I'll love you - Always

me..lydia..pahang..malaysia..
Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pagi2 lagi bila saya sampai di opis, ada orang bagi hadiah kat saya...nak tahu hadiah apa..bolehla tgk gambar kat bawah ni...mm..

Kumbang...diberi oleh sorang adik yang bekerja kat sini sbg technician computer..dia suruh saya bela kumbang ni..mcm2 la diorang ni...terima je la..dah orang bagi..:)

p/s..saya rindukan Kota Putra dan rakan2 saya di Kota Putra dulu...sbbnya semalam saya call cikgu lama semasa di Kota Putra dulu.. :(

me..lydia..pahang..malaysia..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Saya sememangnya bz semenjak balik dari kelas tempoh hari..saya update ni pun sebab mengenagkan award yang dah agak lama diberikan oleh sahabat saya di Kuittho aka UTHM dulu..thanks iza..untk award yg cantik ni...:)



lain kali bila saya ada masa, saya akan update lagi ye kawan2..


me..lydia..pahang..malaysia..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ni..saya happy...sebabnya...saya nak pegi kl esok...yes..seronoklah...mcmlah x pernah pegi sana lak kan..hehe..sebenarnya maybe sebab saya dah terlampau tension dgn kerja2 saya yang menimbun2 ni..so saya memang perlukan rest rasanya...walaupun pegi kelas, but mmg rasa seronok nak jumpa member2..at least dapat berehat sekejap dari kerja2 ni oklah...


fail-fail yang menimbun di atas meja...
me..lydia..pahang..malaysia..
Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Semenjak beberapa hari ini saya sebenarnya kurang sihat..fikiran saya agak bercelaru dengan pelbagai perkara...saya agak tension dengan kerja-kerja di pejabat..dengan perkara-perkara yang berlaku di sekeliling saya...

Dan kemuncak kemarahan saya adalah pada petang semalam....masa saya berjalan ke kereta saya untuk balik ke rumah...tiba2 saya ternampak sesuatu...mak oii..terkejutnya saya...bahagian depan kereta saya tercalar...panjang tu...puas juga lah saya tengok kesan calar tu...siapa yang calarkan kereta saya...

Bila sampai kat rumah, saya tanyakan pada mak saya tentang perkara tu...dan jawapannya.. anak kesayangan saya punya kerja...rupa-rupanya mak dan adik saya dah nampak daniel calarkan kereta saya dengan duit syiling...mak sengaja diamkan aje sebab tak mau saya marah..mmm...saya...nak cakap apalah yer...anak orang..yg saya sayang sangat pulak tu..ish ish..daniel..daniel..

Petang tu, bila daniel dantang ke rumah, saya terus tanya dia :

Teh : Nape abangngah calarkan kete teh? habis kete teh..abangngah jgn cakap dengan
teh lagi..teh tak nak dah kawan dgn abangngah lagi lepas ni..pegi main jauh-jauh...
Daniel : Abangngah buat sikit jer..abangngah guna duit syiling..sikit jer..

Dia terus keluar dari bilik saya..saya sebenarnya..marah ada..sedih pun ada...bila tengok dia keluar dari bilik saya..sayu lak rasa hati..sampai bila lah saya boleh tahan tak tegur dia...habis kuat pun bila dia datang, cair gak saya jadinya..mm...belum lagi anak sendiri tu...daniel..daniel...tak pasal-pasal kereta saya calar...sabar je lah... :(

anakku yang paling nakal...

********

2.50 Pm...

Balik lunch tadi, dia dah tunggu saya untuk minta maaf..mengalir air mata saya...mm...cair la gak akhirnya..:)

me..lydia..pahang..malysia..






huhu..xde keje la ni upload gambar duit lak..buat kenang-kenangan sebelum duit ni habis..hehe:)
me..lydia..pahang..malaysia..

video

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Saya memang sukakan kucing...sangat suka..dah banyak sangat kucing yang saya bela..last sekali saya bela kucing 2 tahun lepas...lepas kucing tu dah mati..:( saya dah xbela kucing lagik..saya bagi je kucing2 makan tapi xde la kucing yang saya betul2 sayang...

Kucing saya yang mati tu..warna dia lebih kurang mcm gambar kat atas tu..saya bela kucing tu since saya form 3..semasa saya bersekolah kat besut kucing tu ada kat kedai mak saya..bila saya balik cuti kucing tu ada lagi...xpernah kucing tu lari dari rumah...kucing ni pelik sikit dari banyak2 kucing yang saya bela..sebabnya dia sukakan makanan yang manis...favourite dia adalah pisang goreng..dan jemput pisang...huhu...kalau saya makan pisang goreng, saya kene share ngan dia lah...dia suka makan kuih pau...tiap2 pagi dia nk makan pau...bila saya siap2 nk pergi keje dia dah tunggu saya..pastu bila nampak saya keluar dia akan pegi kedai sebelah (kedai mak saya xde jual kuih pau) dia akan duduk tunggu kt bawah meja yang ada kuih pau...nanti bila saya beli kuih pau..dia ikut balik...setiap hari dia akan makan 1 1/2 biji pau :)..tapi tak lama lepas tu kucing tu menghilangkan diri macam tu je..:((...saya pun anggap dia dah mati..dah puas saya cari, abah cari..tapi xjumpa...maybe dia dah mati sebab dia dah tua...dah lama dah duduk ngan saya...maybe dia xnak saya tgk dia mati kot..:(

Lepas kucing tu xde, saya dah xbela kucing lagi..banyak kucing kat kedai tapi saya cuma bagi makan mcm biasa je..xspecial mcm sebelum ni...huhuhu...ada satu masa tu..last year, ada org buang anak-anak kucing yang baru lahir kt kedai saya..ada 6 ekor dalam kotak tu..semuanya asyik nangis..last2 saya ngn abah bagi diorang hisap botol susu sebab diorang lapar...tapi masuk 2 minggu semuanya mati..lepas sekor..sekor mati...keciann....make me sad again:((

Sekarang ni dah xde kucing kat kedai..semua kucing abah dah tangkap dan letak kt kebun dia..kat sana ada rumah untuk diorang..hari2 pun abah akan pergi hantar makanan kucing ke kebun..ada dalam 20 ekor..dah lama saya xpergi tengok..saya sibuk..xsempat nak pegi tengok diorang...

Sejak seminggu yang lepas lak..ada seekor kucing di pejabat saya..hari2 dia akan datang tempat saya...so saya bagi makan biskut..sekarang ni tiap2 pagi kucing ni akan datang tempat saya...gambar kat atas tu adalah gambar kucing tu tengah makan biskut...gambar kat bawah tu lak...gambar dia dah tertido kekeyangan lepas makan biskut..so sekarang rutin harian saya dah bertambah lah di pejabat...kene bagi kucing makan biskut...:)..comel sangat dia makan biskut..

p/s..buat kak noor..bila bagi kucing ni makan biskut, saya teringat kat akk..:)

me..lydia..pahang..malaysia...
Assalamualaikum dan selamat sejahtera..
Saya baru je keluar dari bilik bos..setelah disekolahkan oleh beliau..hahahahaha...mm..apalah nasib hari ni..kene sekolahkan lak...
Bos saya xmarah saya..cumanya dia marahkan org yg pandai2 passing tugas dia kat saya..org lama la tu..dan akibatnya saya yang kene dengar leteran beliau..
Sebenarnya saya jumpa my bos tadi untuk minta tunjuk ajar pada satu kerja yang memang saya tidak tahu menahu..masa masuk bilik dia tadi saya dah tau mood nya tak baik..but mengenangkan kerja ni dah seminggu, so saya terpaksalah menempuh gak apa yang bakal dikatakan oleh beliau..dan seperti yang dijangkalah...teruk gak saya kene menahan kata2nya...huhuhu..betul apa yang dikatakan sebenarnya kerja tu bukanlah untuk unit saya..but ada lak seorang otai yang sengaja melepaskan tanggungjawabnya kepada saya...mm..nasiblah jadi budak2 freshie ni..mmg kene buli la jawabnya...
But..walau macam mana marah pun bos saya tu, dia tetap cari segala apa yang saya perlukan..tu la keistimewaan dia..mcmana marah pun..dia tetap akan ajar org yang datang pada dia minta tunjuk ajar..saya lak..walaupun kerja tu sebenarnya tak berkaitan dengan saya..for me tak salah la untuk belajar supaya saya tau tentang kerja tu..cumanya bengang sikit la sebab kene lecturer percuma..huhuhu...yang penting saya rasa tak salah la saya belajar supaya saya lebih tau tentang ilmu2 di pejabat tanah ni...:)
me..lydia..pahang..malaysia...
Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Sebenarnya pagi tadi mood saya ok..saya nk bercerita tentang kucing la...tapi tetiba je saya berubah mood..saya dalam keadaan yang sangat sedih..my close friend kene sakit buah pinggang yang kronik..and perlukan pemindahan...saya xtau nak cakap apa bila dengar berita ni...saya cuma boleh berharap semoga dia akan sembuh..tabah menghadapi ujian ini....dulu semasa saya sakit dan masa saya nak operate, memang dia yang paling bagi saya sokongan dan semangat..semoga Allah menyembuhkan dia..amin...

me..lydia..pahang..malaysia...
Pernahkah kau Bermimpi Seketika
Berada Di Tempatku
Membayangkan Pahit Manis Berlalu
Entah Siapa Yang Tahu
Mungkin Nanti kau Jua Merasakan
Berdepan dengan Kata Yang Menyesakkan
Takkan Tugumu Kebal
Tiada Pertimbangan
Keheningan Malam Membangunkan
Kepayahan Jiwa Meluahkan
Andai Kau Jujur Memahami
Tiada Ku Menjauhi
Dan Kisahku Yang Masih Panjang
Menambahkan Berat Yang Memandang
Lantas Ku Pendam
Ku Putuskan Biarlah Rahsia
Semakin Aku Hidup Dalam Cinta
Tiada Kuasa Mampu Menghalangnya
Hentikan Kata-Kata
Bertulangkan Dusta
Pernahkah Kau Bermimpi Seketika
Berada Di Tempatku.
p/s..org boleh je ckp mcm2..yang menanggung, yang tahu diri sendiri..kenapalah manusia ni xfikirkan perasaan org lain..xcukup2 nak sakitkan hati orang..:(
me..lydia..pahang..malaysia..
Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Sekadar berkongsi dengan pembaca-pembaca Melayu sekaliannya..Ucapan daripada YABGH TDM di Perhimpunan Dan Sidang Kemuncak Pribumi Perkasa Negara Di Kompleks Sultan TNB, Jalan Bangsar KL. (Ahad, 22 Mac 2009)..
1. Terlebih dahulu saya ucap terima kasih kepada penganjur perhimpunan ini kerana menjemput saya dan memberi peluang kepada saya untuk berucap kepada hadirin.

2. Saya yakin ramai daripada kita yang hadir, terutamanya orang Melayu dan bumiputra lain, hadir kerana kita berasa kita berada dalam keadaan cemas, keadaan yang merbahaya, keadaan terancam.

3. Kenapa tidak? Kita kini diserang berkali-kali oleh berbagai pihak.

4. Ramai daripada orang lain berkata Melayu adalah kaum pendatang.

5. Melayu mengamalkan apartheid ala kulit putih Afrika Selatan.

6. Melayu tidak adil, suka menidakkan hak kaum-kaum lain.

7. Melayu sudah cukup kaya dan tidak perlu dasar Ekonomi Baru lagi.

8. Semua peluang perniagaan dan pelajaran diberi hanya kepada orang Melayu.

9. Kuasa politik dibolot oleh orang Melayu dan lain-lain.

10. Berhadapan dengan tuduhan dan tohmahan ini Melayu sekarang tidak boleh mempertahankan diri, bahkan tidak boleh bercakap berkenaan dengan bangsa mereka tanpa dituduh sebagai racist. Mereka harus terima sahaja semua tuduhan/tohmahan ini dan berdiam diri atau bersetuju sahaja. Mereka juga boleh tambah tokok kepada kecaman ini dan mereka ini akan dianggap liberal dan disanjung tinggi oleh orang lain. Sebenarnya orang Melayu sekarang berada dalam ketakutan, tidak mempunyai pemimpin yang sanggup pertahankan mereka. Sebaliknya pemimpin mereka mengerohkan lagi keadaan dengan memohon maaf walaupun kesalahan dilaku oleh orang lain.

11. Demikianlah situasi yang mereka hadapi sehingga mereka berasa mereka bersalah, tergamam dan tak dapat berkata apa-apa.

12. Keadaan hari ini lebih merbahaya daripada keadaan semasa British merancang untuk menakluk negeri-negeri Melayu dengan perancangan Malayan Union. Pada masa itu kita boleh cakap berkenaan Melayu dan tidak ada sesiapa yang akan tuduh kita sebagai racist. British pun tidak panggil kita racist. Mereka akui memang pun hak orang Melayu menuntut negeri-negeri Melayu sebagai hak orang Melayu. Semua perjanjian berkenaan dengan negeri-negeri di semenanjung mesti dibuat dengan Raja-Raja Melayu. Tidak ada siapa dari kaum laim yang berhak membuat apa-apa perjanjian.

13. Sekarang orang Melayu tidak pun boleh berkata negeri ini negeri Melayu, tidak boleh sebut negeri ini dikenali sebagai Tanah Melayu. Negeri Jepun boleh dikatakan negeri orang Jepun, negeri Korea – negeri orang Korea, negeri China – negeri orang Cina, negeri India – negeri orang India. Tetapi negeri Melayu – bukan negeri orang Melayu. Dahulu mungkin. Tetapi tidak sekarang. Sekarang Malaysia, hak orang Malaysia dan bukan hak orang Melayu. Kesanggupan dan kerelaan orang Melayu berkongsi milik negara ini tidak sedikit pun dihargai. Pemberian satu juta kerakyatan oleh Tunku Abdul Rahman Putra kepada kaum lain tidak dihargai bahkan tidak diingati, dilupakan dengan begitu sahaja.

14. Orang Melayu dikatakan kaum pendatang di negaranya sendiri. Dan kaum pendatang lain tidak boleh dipanggil kaum pendatang. Jika sesiapa berbuat demikian, mereka mesti minta maaf. Tidak perlu sesiapa minta maaf jika berkata Melayu kaum pendatang.

15. Namun saya memberanikan diri untuk bercakap sedikit berkenaan orang Melayu di Malaysia walaupun akan dituduh sebagai racist. Saya beranikan diri kerana sesungguhnya orang Melayu berada dalam keadaan cemas, dilanda oleh bermacam-macam masalah dan ancaman. Jika orang Melayu tidak dibenar bercakap berkenaan masalah mereka, maka mereka mungkin jadi kaum yang terlucut hak (dispossessed) di negara mereka sendiri. Bahaya ini benar kerana kita sudah lihat tekanan dan kehinaan terhadap bangsa kita apabila mereka dijadikan bangsa minoriti di wilayah yang dahulu adalah sebahagian daripada negeri-negeri Melayu.

16. Keadaan ini boleh berlaku kepada orang Melayu bukan sahaja kerana orang lain tetapi kerana orang Melayu sendiri. Mereka suka membinasakan diri mereka.

17. Mereka tidak mahu merebut peluang yang disedia bagi mereka. Tempat di universiti tidak diambil. Peluang perniagaan diselewengkan. Belia Melayu tidak ingin belajar, lebih berminat dengan melepak atau jadi Mat Rempit.

18. Majoriti daripada rakyat Malaysia yang terlibat dengan dadah terdiri daripada orang Melayu, yang mendapat penyakit HIV Aids kebanyakan adalah Melayu, kes rogol dan jenayah lain juga ramai orang Melayu.

19. Yang gagal dalam perniagaan juga Melayu, tidak bayar hutang Melayu, tak selesaikan kontrak juga Melayu.

20. Gejala jualan AP pun melibatkan Melayu.

21. Kita tak suka dengar semua ini. Kita malu. Tetapi jika tidak disuarakan masalah tidak akan hilang dengan sendirinya. Orang lain tahu juga. Lebih baik malu jika kita dapat sedarkan beberapa kerat daripada kita dan mereka mengubah tabiat supaya tidak melakukan yang salah lagi. Yang lain tak malu tak mengapa. Tak mungkin kita dapat sedarkan semua. Yang kena akan terus kena.

22. Dasar Ekonomi Baru dibentuk supaya dalam jangkamasa 20 tahun kita akan dapat bahagian kita sebanyak 30%. Tetapi sekarang sudah hampir 40 tahun. 20% yang dikatakan kita dapat pun dapat kerana badan-badan yang mewakili Melayu, bukan orang Melayu sendiri. Kita hendak supaya DEB diteruskan. Apa gunanya jika kita tidak mahu guna peluang yang diwujudkan? Apakah kita mahu DEB kerana nak jual AP, kontrak, lesen dan sebagainya? Lebih baik DEB tidak diteruskan dan kita tidak dapat selewengkannya. Sekurang-kurangnya kita tak akan malu kerana pelbagai ejekan yang akan dibuat kepada kita.

23. Kita bernasib baik kerana dalam bidang politk kita cekap, kita kuat, kita dapat menguasai Kerajaan selama 50 tahun. Walaupun Melayu berpecah kepada beberapa parti, bermusuh sesama sendiri, tetapi majoriti Melayu masih dapat kekalkan kuasa mereka. Mereka dihormati dan disegani.

24. Tetapi itu pun sudah terlepas daripada genggaman kita. Sekarang kita tidak kuat lagi. Parti Melayu yang terkenal sudah kalah dalam Pilihanraya Umum ke-12. Parti Melayu yang menangpun berada dalam ketakutan jika parti rakan mereka menolak mereka. Sekarang orang tidak lagi hormat kita. Apa sahaja yang dituntut orang lain, baik yang menang, baik yang kalah akan kita layan. Kita yang perlu hormati orang lain. Tersilap sikit kita minta maaf bagi pihak semua bangsa Melayu.

25. Sesungguhnya pemimpin kita yang perjuangkan kemerdekaan, yang menebus maruah kita sudah kita khianati. Mereka berjuang bermati-matian supaya kita hidup bahagia. Mereka korbankan apa sahaja yang ada pada mereka. Pemimpin Melayu hari ini, pengikut –pengikut mereka tidak tahu mengenang budi. Mereka khianati pejuang-pejuang dahulu dengan melupakan perjuangan asal kerana utamakan kepentingan diri sendiri. Biar bangsa hancur asalkan dapat kemenangan bagi diri sendiri, dapat jadi Menteri, Perdana Menteri, dapat kontrak, dapat duit.

26. Kononnya nak jadi Perdana Menteri termuda. Bukan nak majukan bangsa dan negara, hanya jawatan tertinggi untuk diri sendiri seawal mungkin. Dengan apa cara sekalipun, halal atau haram, tak mengapa asalkan boleh jadi Perdana Menteri termuda.

27. Jika kita sudah sanggup jual bangsa kita, kita jual untuk dapat duit sedikit, untuk jawatan kecil dan besar, untuk isi temolok kita, alamatnya apa? Yang dikejar tidak akan dapat, yang dikilik akan berciciran. Lepas itu kita tidak ada apa-apa yang boleh diraih lagi. Semuanya akan dikuasai orang. Pada masa itu kita jadi hamba sahaja, kita akan meminta-minta sepanjang masa.

28. Ada pula yang dibawah bertanya, orang yang mereka sokong dapat jadi Perdana Menteri, Menteri, Menteri Besar – dapat kereta, dipanggil Yang Berhormat, elaun besar, terbang sana, terbang sini.

29. Kita dapat apa? Duduk di takuk tu juga. Lebih baik kita ambil sedikit bagi diri kita, sementara ada peluang.

30. Salahkah kalau kita terima duit sedikit? Mungkin kita tidak undi orang yang menyogok. Dia bukan tahu. Tetapi Tuhan tahu. Kamu membuat sesuatu yang haram. Kamu bukan sahaja jual bangsa. Kamu menolak agama kamu yang melarang, yang mengharamkan perbuatan kamu. Kamu berdosa.

31. Tapi tak mengapa. Masih muda, tak akan mati lagi. Bila dekat nak mati pakai kopiah putih dan sembahyang kuat-kuat.

32. Tetapi yang haram, haram juga. Kalau makan daging bibi haram, makan duit rasuah lebih haram, kerana ia akan binasakan bukan kita sahaja, tetapi kaum bangsa kita yang semuanya beragama Islam.

33. Pengundi salah, samada undi penyogok atau tidak. Salah kerana sudah terima jenayah rasuah sebagai budaya kamu. Apabila rasuah dibudayakan, percayalah bangsa dan negara mungkin dijajah oleh penyogok secara langsung atau tidak langsung. Bangsa akan dihina oleh dunia, akan dipandang rendah, akan dipermainkan orang. Akhirnya yang makan suap, mereka sendiri akan jadi mangsa, mereka sendiri akan terpaksa hulur untuk mendapat apa yang sebenarnya hak mereka. Inilah nasib bangsa yang menjadikan rasuah sebagai budaya biasa.

34. Sesungguhnya Melayu mudah lupa. Kita lupa betapa kita dijajah dahulu, kita terpaksa panggil tuan orang yang menjajah kita, orang yang menghina kita. Tak boleh cakap berkenaan ketuanan Melayu. Kamu jadi hamba dahulu, bukan Tuan, layak hanya untuk tanam padi, tangkap ikan, jadi kuli orang, bawa kereta orang, tukang masak orang.

35. Selama 450 tahun kita dijajah, hidup sebagai hamba, dianggap tidak layak mentadbir negara sendiri, tidak layak merdeka.

36. Kita terpaksa letak diri kita dibawah naungan negara-negara jiran yang lebih kuat.

37. Tiap tahun kita usung bunga emas dan perak untuk dipersembahkan kepada negara penaung-penaung kita.

38. Kadang-kadang Raja kita pun pergi bersama, untuk membukti kesetiaan diri dan negeri kepada negara penanung.

39. Kata orang Kedah “Terkerempun-kerempun” apabila berhadapan dengan orang asing. Mungkin ramai yang tidak faham. Tanyalah orang Kedah. Itulah “body language” kita dahulu walaupun hari ini ada juga, tetapi pada Raja yang tak bertakhta.

40. Saya biasa lihat seorang orang tua Melayu berbasikal di tendang jatuh oleh askar Siam semasa Kedah diberi kepada Siam oleh Jepun. Kesalahan orang tua ini ialah kerana tidak berhenti dan menghormati lagu kebangsaan Siam.

41. Saya biasa lihat orang Melayu ditempeleng dan disuruh panjat pohon kelapa seperti kera oleh Jepun. Inilah nasib orang yang tidak merdeka, tidak memerintah negara sendiri. Boleh ditendang, boleh ditempeleng.

42. Dan yang lihat diam sahaja, tak dapat buat apa-apa, termasuk saya. Dalam kehinaan ini muncul kesedaran dan semangat untuk menebus balik maruah bangsa. Dan bergabunglah orang Melayu untuk menangkis rancangan Malayan Union British, untuk mengekalkan perhambaan orang Melayu. Tidak siapa yang bertanya “apa yang saya akan dapat bagi diri saya” pada ketika itu. Yang kita tumpukan ialah untuk membebaskan bangsa dan negara daripada dijajah dan dihina. Kalau dalam proses ini kita terkorban, atau kita berada seperti biasa, itu tidak mengapa. Yang kita utamakan ialah maruah bangsa kita, tidak lagi akan ditendang, tidak lagi akan ditempeleng – tetapi akan dihormati oleh kawan dan lawan.

43. Sekarang kita merdeka. Perjuangan pengasas negara telah berjaya. Kita tidak akan ditendang dan ditempeleng lagi. Kita bebas daripada kehinaan. Memang pun keadaan terhormat ini sudah menjadi perkara biasa bagi kita. Bagi ramai dari kita ia datang bergolek. Ia datang melayang. Ia tidak akan dipisah dari kita.

44. Perjuangan orang dahulu adalah perkara lama, tidak perlu diingati. Yang jelas kita sudah merdeka, dapat pelajaran dan kaya sedikit. Soal tendang, tempeleng, itu cerita lama. Pepatah Melayu berkata sekali merdeka, selama-lamanya merdeka. Apa pun kita buat merdeka tetap merdeka. Sekarang ialah masa untuk kita “enjoy”. Kita kecap sepenuhnya nikmat yang ada pada kita.

45. Apa dianya semangat ke-Melayuan? Apa relevannya? Bukankah kita sudah berjaya? Hendak semangat buat apa lagi? Masuk parti untuk apa? Perjuangan sudah selesai dengan jayanya.

46. Tidak bermakna masuk parti jika tidak dapat sesuatu bagi diri sendiri. Kita sokong orang dapat jadi Yang Berhormat, jadi Menteri, dapat peluang raih duit kerajaan dan lain-lain. Kita tak bolehkah dapat sikit bagi diri kita?

47. Tetapi benarkah kita akan merdeka selama-lamanya? Memang benar. Walaupun kita tidak buat apa-apa untuk mengekalkan kemerdekaan, bukankah sudah 50 tahun kita merdeka? Apa yang hendak dikhuatirkan? Lima puluh tahun, 100 tahun lagi pun kita akan merdeka walau apa pun kita lakukan. Takkanlah kerana kita ambil 100 Ringgit duit sogokan maka akan hilanglah kemerdekaan kita? Kita boleh sembahyang hajat dan terima 100 Ringgit lagi. Orang lain terima lebih daripada kita., katanya satu juta. Masih kita merdeka. Tidak benar kerana sedikit rasuah kemerdekaan akan hilang.

48. Tetapi ingatlah penjajahan tidak selalu berbentuk penaklukan secara langsung. Penjajahan boleh berlaku walaupun kita miliki pemerintahan sendiri. Ia boleh berlaku apabila pemerintah kita yang dipilih dan diberi kuasa oleh kita sudah menjual diri mereka kepada orang lain, samada dari dalam negeri atau dari luar. Atau takut jiran marah.

49. Pemerintah yang mengikut telunjuk orang lain bukan bebas lagi. Pemerintah yang menjadi pemerintah melalui rasuah akan benar diri mereka disogok kerana perlu mendapat kewangan yang cukup untuk membeli sokongan lagi supaya kedudukan mereka sebagai pemerintah akan kekal.

50. Untuk mendapat sogokan yang cukup mereka akan sanggup ikut arahan penyogok. Dengan perkataan lain mereka akan jadi alat pada penyogok.

51. Kepentingan penyogok tidak sama dengan kepentingan kita, atau kepentingan bangsa dan negara.

52. Kita sudah lihat hanya kerana hendak kekal sebagai pemerintah, ada yang sanggup layan apa sahaja arahan, tuntutan, desakan oleh pihak yang menentukan jawatan bagi kita. Kalau pun apa yang dituntut merugikan orang Melayu, itu tidak mengapa asalkan kita dapat jawatan, walaupun sebagai “figurehead”, patung sahaja, tidak berkuasa pun.

53. Jika kita terjemah keadaan ini kepada jawatan yang didapati kerana disogok apakah yang tidak sanggup kita buat? Jual bangsa, jual negara pun kita sanggup.

54. Apabila kita sudah jual bangsa dan negara apakah kita merdeka lagi? Sudah tentu tidak.

55. Justeru itu tidak benar kepercayaan kita bahawa sekali merdeka selama-lamanya merdeka. Pada permukaannya kita merdeka tetapi pada hakikatnya kita sudah kembali dijajah. Apabila kita kembali dijajah maka kita sudah khianati pejuang-pejuang kemerdekaan kita dahulu.

56. Itulah kenyataan yang sebenar.

57. Melayu mudah lupa. Kata seorang ahli falsafah; “Mereka yang lupa akan sejarah mereka akan didera dengan mengulangi kesalahan mereka berkali-kali”.

58. Inilah hasil daripada mudah lupa. Kita lupa bahkan kita tidak suka diperingati akan sejarah kita. Apa kena-mengena peristiwa 50 tahun dahulu? Apa kena-mengena dengan kita akan kemiskinan Melayu, dengan kedaifan mereka dalam bidang ilmu dan profesyen di masa dahulu? Itu dahulu, ini sekarang. Sudah tentu sejarah penjajahan kita dahulu tidak ada kena mengena dengan keadaan kita sekarang. Tidak ada pelajaran yang akan kita dapati daripada sejarah 100, 500 tahun dahulu. Itu semua cerita dongeng.

59. Apa yang kita lakukan sekarang, kita lakukan kerana kita sudah merdeka dan selamat. Buatlah apa pun kita tetap selamat, tetap merdeka.

60. Jadi penagih dadah, jadi pelepak, jadi “Mat Rempit”, jadi penjenayah pun tak mengapa.

61. Bukankah kita yang memilih dan membentuk Kerajaan? Kerajaan perlu bertanggungjawab terhadap kita. Jika kerana amalan buruk kita, sesuatu yang tidak baik menimpa kita, bukankah menjadi tanggungjawab Kerajaan pilihan kita untuk menyelamatkan kita?

62. Jika kita diserang orang bukankah menjadi tanggungjawab Kerajaan yang kita pilih untuk menangkis serangan ini?

63. Jika kerana Kerajaan yang kita pilih terdiri daripada orang yang sogok duit pada kita dan mereka pula disogok oleh orang lain dan mereka berasa lebih terikat kepada yang menyogok mereka dan kurang bertanggungjawab kepada kita kerana sokongan kita mereka dapati kerana kita terima sogokan, apakah yang dapat kita buat? Tak banyak. Hanya menerima sahaja.

64. Akan menjadi lebih buruklah nasib kita sepanjang masa.

65. Hakikat yang sebenar ialah sokongan kita, undi kita yang kita jual tidak lagi mengikat mereka yang kita pilih untuk jadi Kerajaan.

66. Mereka akan anggap balasan kepada sokongan kita sudah pun dibuat melalui wang sogokan daripada mereka.

67. Sesungguhnya nasib kita ada di tangan kita. Jika nasib ini tidak baik kitalah yang harus berusaha untuk memperbaikinya. Ingatlah, Tuhan telah berfirman yang Dia tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubah nasibnya.

68. Apakah kita sedang berusaha untuk memperbaiki nasib kita? Tidak ternampak satu pun usaha ke arah ini. Yang kita lihat ialah perbuatan merosakkan lagi keadaan nasib yang sudah buruk ini.

69. Kita tahu yang kita lakukan bukan untuk memperbaiki keadaan. Tetapi kita lakukan juga untuk kepentingan semasa kita. Masa depan soal lain.

70. Pejuang-pejuang kemerdekaan telah pilih demokrasi sebagai cara kita memerintah. Kenapa?

71. Sebabnya ialah kerana mereka percaya majoriti daripada rakyat tentulah bijak dalam amalan mereka, tentulah tahu antara yang baik dengan yang buruk, tentulah bijak semasa membuat pilihan.

72. Pengasas kemerdekaan percaya majorti akan tahu pilih apa yang baik bagi mereka. Sudah tentu mereka akan menolak orang yang hanya bergantung kepada sogokan untuk dipilih.

73. Tetapi mereka tidak sangka pewaris mereka, sebilangan yang tidak kecil akan tolak kebaikan dan mengutamakan sogokan untuk menentukan siapa akan memerintah mereka.

74. Pejuang kemerdekaan yang sedar betapa sukarnya bagi orang Melayu mendapat peluang dan bantuan dahulu dan dengan kerana itu Melayu tidak berjaya.

75. Dengan kesedaran ini mereka merangka untuk mengadakan lebih banyak peluang dan sokongan kepada bangsa mereka supaya bangsa mereka boleh berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan kaum-kaum lain, bahkan dengan bangsa-bangsa lain di dunia. Mereka percaya semua peluang dan sokongan akan direbut oleh pewaris daripada bangsa mereka.

76. Ya, mereka ini kebanyakan sudah tidak ada, sudah tinggal kita. Tetapi jika mereka ada apakah perasaan mereka? Tentulah mereka akan kecewa dan hampa amat sangat kerana segala-gala yang mereka ilhamkan sudah dipermainkan oleh pewaris mereka, tidak dihargai oleh pewaris mereka.

77. Mereka melihat bagaimana peluang dan bantuan disalahgunakan atau ditolak dengan begitu sahaja. Sepatutnya dengan peluang belajar di semua peringkat bangsa mereka sudah jadi bangsa yang berilmu. Dengan peluang berniaga mereka sudah jadi kaya, atau sekurang-kurangnya tidak miskin.

78. Tetapi tidak. Peluang bukan sahaja tidak direbut tetapi peluang digunakan secara yang boleh merosakkan bangsa. Mereka lepak, mereka jadi Mat Rempit, yang lakukan jenayah yang kadang-kadang menyebabkan kematian mangsa mereka.

79. Diberi peluang berniaga, diberi modal, diberi latihan tetapi kerana ingin kaya cepat mereka memperdagangkan peluang, kontrak, lesen, permit dan sebagainya.

80. Modal mereka guna untuk belanja bagi memenuhi nafsu, hutang mereka tidak dibayar. Kerana kelakuan beberapa daripada mereka, bangsa mereka dicap sebagai bangsa yang tidak beramanah, dan tidak boleh dilayan, tidak boleh diharap dengan duit ringgit.

81. Dan banyaklah lagi perbuatan mereka yang tetap mengecewakan pejuang bangsa dahulu.

82. Kata mereka, jangan buka pekong di dada.

83. Malu kata mereka.

84. Tetapi tidakkah lebih malu apabila mereka lakukan apa yang telah saya sebutkan. Tak buka pekong pun busuk juga. Biarlah pekong di dada dibuka supaya kerana bau terlalu busuk kita akan cuba melepaskan diri daripadanya. Jika tidak ia akan menjadi lebih busuk di dalam dan akan bunuh kita.

85. Semua yang disebut ini menjadi pengkhianatan kepada pejuang bangsa dahulu. Kerosakan kerana ini lambat laun akan merosakkan masa depan kita.
86. Tetapi yang terdahsyat diantara amalan buruk kita ialah rasuah, terutama rasuah politik. Politiklah yang dapat memberi kuasa walaupun pada yang lemah dan miskin. Politik kita sewaktu perjuangan untuk kemerdekaan berjaya memberi kekuatan kepada Melayu sehingga mereka yang daif ini dapat mengalahkan kuasa besar dunia. Hanya dengan bersatu dan bertindak bersama, hanya dengan pendirian yang tegas kelemahan dapat diatasi dan kejayaan dicapai. Sesungguhnya kuasa politik kuasa ajaib.

87. Selagi ada kuasa ini kepada kita, percayalah kita akan dapat pulih segala-galanya, kita akan dapat mengatasi kelemahan kita, kita akan dapat tentukan masa depan kita.

88. Tidakkah kita lihat bagaimana daripada bangsa yang dijajah dan dihina, kuasa politik sudah mengubah nasib kita demikian sehingga kita dianggap sebagai contoh kepada bangsa-bangsa lain di dunia.

89. Bandingkan negara kita 50 tahun dahulu di waktu kita mencapai kemerdekaan dan negara kita sekarang. Negara dagang yang ke-17 terbesar di dunia. Kemiskinan dikurangkan daripada 70 peratus kepada lima peratus. Bandar sebesar bandar di negara maju, penuh dengan pencakar langit. Bekalan air, api dan kenderaan yang terkini.

90. Pendapatan per kapita yang 20 kali lebih tinggi dari 50 tahun dahulu dan lain-lain.

91. Semua ini adalah hasil kuasa politik semata-mata. Kerana kuasa politik, negara berbilang kaum, ugama, budaya dan bahasa dapat distabilkan. Dan sesungguhnya kita sudah dapat berdiri hampir sama tinggi dengan kaum-kaum lain dan bangsa-bangsa lain.

92. Tetapi sekarang kita lakukan perbuatan untuk menghakis dan menghapus kuasa politik kita.

93. Kerana wang yang sedikit, kerana 100-200 Ringgit kita jual kuasa politik, kita serah nasib kita kepada perasuah, perasuah yang akan jual bangsa dan negara.

94. Apakah akan jadi kepada kita apabila kuasa politik terlucut daripada kita? Apakah kita akan terus merdeka? Saya fikir tidak.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

95. Perhimpunan Melayu hari ini memang menjadi hak bagi kita kerana kita menghadapi masalah-masalah yang besar-besar, bukan satu tetapi banyak masalah.

96. Kita semua berasa cemas. Di mana-mana sahaja orang Melayu sedang berhimpun untuk membincang masalah mereka, kecemasan yang mereka rasai.

97. Jika pada hari ini kita dapat menyedarkan akan musibah yang sedang dan akan timpa keatas kita, jika kesedaran ini akan menyebabkan kita bertindak keras terhadap mereka diantara kita yang mencetuskan masalah ini, jika kita dapat bandingkan gejala rasuah yang menjadi ancaman terhadap kita yang terbesar sekali, maka ralatlah perhimpunan ini, berjayalah perhimpunan ini.

98. Saya tak salahkan orang lain. Saya salahkan kita sendiri. Tak mungkin orang lain menguasai kita jika kita tegas dan tidak membenarkan mereka.

99. Maju mundurnya bangsa kita terpulanglah kepada kita. Ingatlah Tuhan tidak akan ubah nasib kita melainkan kita berusaha mengubah nasib kita sendiri.

100. Oleh itu berusahalah mengubah nasib diri sendiri setelah kita berhimpun di sini untuk membincang masalah yang kita hadapi. Saya percaya perbincangan kita akan membuahkan pemikiran dan tindakan yang boleh menyelamatkan kita.

Wassalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Terima kasih.

Sumber: BigDotDotCom

me..lydia..pahang..malaysia..

Gambar di ambil masa makan malam..:))

me..lydia..pahang..malaysia..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Saya hendak berkongsi cerita dan pengalaman saya mengenai bersedekah dan menolong orang lain..ada orang kata lebih baik tolong diri sendiri dahulu, barulah tolong orang lain..mm...semua orang mempunyai pendapat yang berbeza kan..sebenarnya cerita ni bukan nak menunjuk2 apa yang telah saya buat tetapi saya nak berkongsi apa yang saya dapat di sebalik apa yang telah saya amalkan ini...

Semasa saya di KUiTTHO aka UTHM dulu saya ada kenal seorang kakak yang mana saya dah anggap macam kakak sendiri..saya selalu pergi usrah dgn akak ni..dan dia memang selalu berikan nasihat-nasihat untuk saya...dan saya rasa ada sesuatu yang saya takkan lupakan kerana perkara tersebut akhirnya telah merubah hidup saya pada hari ini...akak ni pernah cakap pada saya..kalau kita selalu tolong orang, nanti bila kita susah, perlukan pertolongan, masa tu Allah akan tolong kita..cumanya kita sedar atau pun tidak je semasa dapat pertolongan tu..masa tu saya hanya dengar dan angguk..saya xteruja sangat nak menolong orang..ye lah..selalunya kalau kita buat baik pun..tolong orang pun..adakalanya xde pun orang nak tolong kita..xde pun orang nak buat baik...saya just ambil kata2 tu..tapi tak amalkan la...

Sehinggalah pada satu tahap..saya mengahadapi banyak sangat masalah..masa tu memang saya asyik menangis dan tak tahu macam mana lagi nak menghadapi semua yang berlaku masa tu..dan masa tu jugalah saya teringatkan pesanan kakak ni..mulai dari hari tu saya dah sematkan dalam hati saya yang saya akan cuba tolong orang yang datang meminta pertolongan dengan saya..sedaya upaya saya..dan juga saya akan bersedekah apa yang saya mampu..maka mulai dari hari tu..saya cuba menolong orang dan sentiasa bersedekah..xbanyak pun..paling kurang pun bila saya ada prepaid lebih saya akan derma ke Bersamamu..

So..apa yang saya dapat??...saya sebenarnya xnampak dengan jelas juga apa sebenarnya..tapi saya dapat lihat yang kehidupan saya lebih mudah....boleh dikatakan semua urusan saya mudah diselesaikan..saya dapat nampak kebanyakan kerja saya dipermudahkan..bila nak ke mana-mana pun walaupun itu pertama kali saya sentiasa rasa senang dan lapang jer..kalau masa saya xde duit pun saya tetap xrasa susah hati..saya dapat rasakan ini adalah salah satu ganjaran yang saya perolehi dari apa yang saya buat tu..memang saya ada masalah..banyak masalah..tapi biasanya masalah tu xberpanjangan..cuma ada satu dua je yang susah...rasanya saya dah nampak bukti..yang Allah akan tolong masa kita susah kalau kita suka tolong orang...:)

Ada orang cakap kat saya..kenapa lah suka sgt tolong org..org tu belum tentu hargai dan belum tentu akan tolong kita balik..but..kerana saya dah rasa seronok saya tetap akan tolong orang..kalau saya xleh tolong pun saya akan cari org lain yang boleh tolong...masa saya bagi sedekah untuk org lumpuh yang tunggu kt stesen LRT, ada org tegur saya..(actually one of my friends)..tak perlu bagi, entah2 mereka tipu je..tapi saya tetap akan bagi..sebabnya saya memang kesiankan org tu..pada saya xkiralah dia tipu atau tak yang penting niat saya nk bagi pada dia..
Sebenarnya memang banyak perkara yang berlaku..ada juga perkara yang pahit berlaku akibat daripada sifat baik hati saya tu..(hehe..perasan sikit)..ada yg ambil kesempatan atas kerelaan saya menolong orang lain..tapi rasanya yang menarik dan manis lebih dari yang pahit..so saya rasa..selagi saya boleh tolong, selagi saya boleh bersedekah...saya akan buat...semoga dengan apa yang saya lakukan akan mempermudahkan segala urusan saya..segala-galanya..buat kawan2 semua...bantulah mereka yang memerlukan pertolongan kita semua..semuanya pasti akan dihitung oleh Allah S.W.T..InsyaAllah..:)
~Sebaik-baik manusia adalah yang banyak memberi manfaat kepada orang lain~
~Al-Hadith (Riwayat Al-Qudhi) ~
me..lydia..pahang..malaysia..